Zoeken in woonaanbod

Uitgebreid zoeken Wis all zoekopties

Zij voelen zich thuis bij St. Anna!

Wonen is je thuis voelen. Voor jong en oud kan St. Anna een tweede thuis zijn. Of je nu een (licht) verstandelijke of meervoudige beperking hebt, wij willen je graag helpen. Wij zorgen er voor dat jij op een fijne manier bij ons kunt wonen en de dag kunt doorbrengen. De rode draad is dat St. Anna warmte en veiligheid biedt aan mensen die bij ons wonen. Wij streven naar een fijne sfeer als basis om je verder te ontwikkelen. Wij willen met jou meebewegen in plaats van andersom. We gaan ervan uit dat jij zo normaal mogelijk wilt leven en zelf (waar mogelijk) kan bepalen op welke manier dit kan.

Frank: "Hier ga ik niet meer weg!"

Spannend vindt hij het zeker als hij bezoek krijgt op zijn kamer. Want zijn kamer is toch een beetje zijn persoonlijke schatkist. Hij is er ontzettend trots op. Frank Sanders woont al 15 jaar bij St. Anna. Eerst op de centrumlocatie, sinds een aantal jaren ‘begeleid’ in de wijk. Hij heeft zijn kamer gezellig gemaakt met kleurige dierknuffels. Er hangen prachtige posters van poezen, want daar houdt hij extra veel van. De hond op een grote foto is van zijn zus. Met die hond wandelt hij soms.

"Ik ben graag op mijn kamer en woon in een leuk huis", zegt hij. Met zes andere bewoners. Allemaal erg aardig. Net zoals de begeleiders. Die zorgen goed voor hem. Ze helpen met poetsen, opruimen, stofzuigen en andere dingen, en o ja, ook met koken. Want dat doen ze om de beurt. Zonder hulp zou hem dat niet lukken. Soms gaan ze ook mee boodschappen doen, maar meestal probeert Frank dat alleen. "Hier ga ik niet meer weg", zegt hij.

Frank gaat niet meer weg bij St. Anna

Anita is een bezige bij

Ruim een jaar geleden had ze nog groot feest. Vijftig werd ze en er stond een grote Sara-pop voor de deur. Anita woont al meer dan 25 jaar in een groep voor mensen met meervoudige beperkingen. Met haar praten is mogelijk door twee antwoordopties te geven. Ze raakt dan een van de uitgestoken handen aan. Ze heeft haar eigen kamer, met haar eigen spulletjes en vindt het belangrijk om er mooi uit te zien. Anita is een bezige bij. Ze knutselt graag en maakt tekeningen. Met een dikke kwast in de hand en een werkblad op haar schoot maakt ze schilderijen voor haar vader en moeder.

Ook vindt ze samen koken en bakken leuk. Muziek of verhaaltjes luisteren en televisie kijken zijn andere hobby’s. Soms oefent ze met speciale ringen; voor de spierballen. Ook vindt ze het fijn als haar voeten en handen worden gemasseerd. Haar ouders, haar zus en broer én haar neefjes en nichtjes komen regelmatig op bezoek. Gaan ze lekker naar buiten, wandelen naar Park Piahoeve, de kinderboerderij. In de ligrolstoel. Naar de dieren kijken.

Anita is een bezige bij

Fien heeft het naar haar zin!

Twee keer kreeg ze een hersenbloeding, haar rechterkant was volledig verlamd. Praten kon niet meer, ze moest jarenlang revalideren. Nu woont Fien alweer meer dan twintig jaar bij St. Anna. Ze werd geboren in een woonwagen in Sittard. Daar is ze nog steeds trots op. En op haar vier kinderen, drie jongens en een meisje, en al haar kleinkinderen. Ze wijst op een foto van haar vader, een Fransman, en haar moeder. Woonden ook altijd in een woonwagen. "Leuke mensen", zegt ze. Haar vier kinderen staan allemaal met hun wagen in de buurt. Ze komen vaak op bezoek en ze gaat er sowieso twee keer in de week naartoe.

Ze heeft het naar haar zin in St. Anna. "Iedereen is erg aardig", zegt ze. Er wordt goed voor haar gezorgd. En als ze dan toch een hoogtepunt moet noemen: "een dagje uit met het busje. En dan met zijn allen zingen." Daar wordt Fien helemaal vrolijk van.

Fien heeft het naar haar zin bij St. Anna!

Zelf boodschappen doen en koken

"Mijn naam is Joyce en ik woon op de Penbalk 2 te Weert. We wonen dichtbij supermarkt. Dit is fijn, omdat we dan zelf onze eigen boodschappen kunnen doen. Op woensdag haal ik samen met mijn begeleiders alle boodschappen in huis voor de volgende dag. Op donderdag heb ik namelijk kookbeurt. Ik mag dan zelf kiezen wat ik wil koken.

In het weekend gaan we graag naar de stad. Dit is niet zo ver lopen. Hier halen we dan dingen die we bij de supermarkt niet kunnen kopen. Verder vind ik het fijn dat we een eigen tuin hebben. In de zomer zit ik graag buiten. Ik vind het heerlijk waneer we bij goed weer kunnen barbecueën. Als het goed weer is, speel ik ook graag buiten met water."

Zelf boodschappen doen en koken bij St. Anna

Op weg naar zelfstandig wonen bij St. Anna

"Mijn naam is Danny en ik ben 24 jaar oud. Ik woon samen met zes andere cliënten in Heel. Julianastraat 20 is een groep waar je leert zelfstandig te kunnen gaan wonen. Alle bewoners hebben hun eigen dingen om aan te werken. Ik leer hier heel veel dingen voor later.

Mijn medebewoners en ik hebben huis-taken en persoonlijke taken. De huis-taken zijn bijvoorbeeld: tafel afruimen en afwasser inruimen. Bij persoonlijke taken kun je denken aan je kamer poetsen of je eigen kleren wassen. Hierdoor leer ik veel dingen die later handig van pas zullen komen. Ik wil namelijk graag helemaal zelfstandig gaan wonen. De sfeer binnen de woning is goed. Het huis waarin ik woon voelt prettig, maar het had wel iets groter mogen zijn. De locatie vind ik ook prima. De Julianastraat is een rustige straat met vriendelijke en aardige mensen."

Op weg naar zelfstandig wonen bij St. Anna

Boy wil zelfstandig kunnen leven in een groep

"Hallo, mijn naam is Boy en mijn hobby's zijn knutselen, gamen en voetbal kijken. PSV is mijn favoriete club. Ik woon op Schoolhof 4. Hier leef ik samen met nog zeven andere bewoners. Dat is erg gezellig, maar van tijd tot tijd ook een beetje druk. Ik vind het dan fijn om me even terug te trekken in mijn appartementje.

Dit appartementje is van alle gemakken voorzien. Ik heb een slaapkamer en badkamer met toilet voor mezelf, maar ook mijn eigen woonkamer met keukentje. Hier ben ik erg blij mee! Ik werk aan mijn eigen toekomst, zodat ik op termijn zo zelfstandig mogelijk in een groep kan leven en wonen."

Boy wil zelfstandig kunnen leven bij St. Anna