Zoeken in woonaanbod

Uitgebreid zoeken Wis all zoekopties

Bouwen met toekomstwaarde

17-07-2014 om 10:49

Duurzaamheid. De een denkt aan een zee van daken volgestouwd met hoogwaardige zonnepanelen, een ander ziet de Noordzee vol met driftig wentelende windmolens.

Maar duurzaamheid gaat veel verder dan dat, zo leert een gesprek met Remco van Bergen en Con Schoenmakers van dienst HVO. Remco: "Duurzaamheid is bijvoorbeeld ook bouwen op een manier die levensloopbestendig is. Een zorggebouw zou je zonder veel kosten moeten kunnen omturnen in reguliere appartementen. Zo verminder je op termijn de afvalberg en vermijd je vroegtijdige sloop of leegstand. Je doet een investering die extra financiële toekomstwaarde heeft. Bij de nieuwbouw van Maasveld is er bijvoorbeeld rekening mee gehouden dat er een andere doelgroep kan wonen of dat de gebouwen kunnen worden gebruikt als reguliere woning; denk aan appartementen of studentenkamers."

Een ander onderdeel van het beleid van HVO betreft de tijd die het vergt om een investering terug te verdienen. Remco: "We vinden investeringen in duurzaamheid, zoals dubbel glas, zonnecellen en het plaatsen van warmtepompen, verantwoord als ze zich in uiterlijk acht jaar terugverdienen." "Of neem de bekleding van een gevel", vult Con aan. "Metselwerk is zeer duurzaam, maar niet flexibel. Als je daar nog aanpassingen in moet maken, kost dat gewoon veel geld. Je kunt ook een gevel van onderhoudsarm houtmateriaal maken. Daarvoor ben je wel gebonden aan bepaalde, duurdere houtsoorten, maar omdat je minder schilderwerk hoeft te doen, verdien je dat op termijn weer terug. Wij maken voortdurend dit soort afwegingen."

Zo werd bij Op de Bies gekozen voor dakbedekking met een levensduur van minimaal 20 jaar, zodat ze in de levenscyclus van het gebouw waarschijnlijk een keer minder hoeft te worden vervangen. Ook probeert HVO zoveel mogelijk materialen te gebruiken die recyclebaar zijn en materialen waar gerecyclede producten in voorkomen. "Beton met gedeeltelijk hergebruikt gemalen sloopafval in plaats van 100 procent nieuwe grondstoffen’, legt Remco uit. ‘Het gebruik van FSC-gekeurd hout met herplantingsplicht. We hebben als doelstelling geformuleerd dat het milieu bij het tot stand komen en gebruik van vastgoed minimaal belast dient te worden."

Nogmaals de nieuwbouw bij Maasveld. Ook daar is volop aan duurzaamheid gedaan: de gevels, het metselwerk dat goed recyclebaar is, houten geveldelen die op een milieuvriendelijke manier behandeld zijn, warmtepompen waarbij heel weinig energie wordt gebruikt, water dat wordt opgewarmd door middel van ventilatielucht, betonnen daken en overstekken boven grote glasoppervlakken omdat koelen ontzettend duur is. "Als duurzaamheid ook comfort oplevert, dan ontstaat een win-win situatie", aldus Con Schoenmakers.

terug naar overzicht